Atelier Ecru Gallery presenteert een duo-tentoonstelling met de designers Nathalie Van der Massen en Sizar Alexis


“commonIunIcommon” ​
Een duo show met Nathalie Van der Massen & Sizar Alexis
Tentoonstelling: 05.11.2022 tem 08.01.2023 ​
Atelier Ecru Gallery


Atelier Ecru Gallery presenteert een duotentoonstelling van de Belgische textieldesigner Nathalie Van der Massen en de Zweeds-Irakese designer Sizar Alexis.

Beide designers tonen nieuw werk speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling, aangevuld met een aantal oudere werken. Daarnaast hebben ze ook samen een uniek nieuw werk gemaakt, gebaseerd op verschillende gesprekken en een diepgaand materiaalonderzoek.

De werken van Van der Massen en Alexis delen een zekere vorm van sereniteit, tactiliteit en geometrie. Hoewel ze met compleet verschillende materialen werken — Van der Massen gebruikt textiel, Alexis hout — vinden ze elkaar in een gedeelde liefde en respect voor erfgoed en vakmanschap.

Het nieuwe werk dat ze samen maakten, kan in die optiek worden gezien als een hedendaagse interpretatie van een traditioneel gebruiksvoorwerp: de tronen uit het oude Mesopotamië. De troon of kursi symboliseerde in de beschaving van Mesopotamie het goddelijke of zijn vertegenwoordiger - zoals een koning - waardoor alleen mensen met gezag er recht op hadden. 

Het ontwerp neemt de Ousia-collectie van Sizar Alexis (die hij samen met zijn zus realiseerde en die bestaat uit een stoel en een kruk) als basis. Voor deze samenwerking bekleedde Van der Massen de stoel met een uniek textielwerk, dat als een extra huid of harnas over de stoel heen ligt. Het resultaat is een stuk vol tegenstellingen: zwart en wit; sculpturaal en toch fragiel. Met deze samenwerking zetten beide ontwerpers een stap terug naar de essentie van hun praktijk: de materie - gewone en ongewone - vormde de verbinding en de inspiratie voor de samenwerking. 

Beelden hier, installatiezichten hier (fotocredit: Tijs Vervecken).


Nathalie Van der Massen

Het oeuvre van Van der Massen - dat vooral bestaat uit textielwerken - wordt gekenmerkt door een gevoeligheid voor (natuurlijke) materialen, oppervlak en techniek en haar belangstelling voor ongrijpbare elementen als licht, tijd en geluid. Voor deze tentoonstelling maakte ze nieuwe werken waarin de hand van de ontwerper nog meer zichtbaar is. Het resulteert in experimentele en poëtische ontwerpen die het midden houden tussen een kunstwerk, een sculptuur en een ambachtelijk textielwerk. Haar werk laat zich niet meteen vangen of vatten. Het is efemeer, niet grijpbaar. Terwijl ze speelt met kleuren (harde en zachte) en texturen (mat en glanzend), blijft de tactiliteit van het werk centraal staan.

Een lang artistiek onderzoek — ze refereert naar deze periode als een 'textiel-retreat' — leidde tot het gebruik van nieuwe materialen zoals technisch textiel, gerecycleerd koord, katoen, touw en polyestervezels. Deze grovere materialen laten meer manipulatie en experiment toe. Van der Massen stapt zo uit haar comfortzone en zoekt de grens op van het textiel en het beeld. De werken zijn zo uitgepuurd en fragiel, dat ze haast uit elkaar vallen. De functie van het textiel verdwijnt volledig.

Haar werk kan ook gezien worden als een ode aan het Belgische/Europese erfgoed van textielambacht. Weg van de vluchtigheid van onze tijd, herbevestigt ze de waarde van een eeuwenoude, tijds- en arbeidsintensieve ambacht.


Sizar Alexis

Ook Sizar Alexis wordt sterk beïnvloed door erfgoed en vakmanschap. In zijn brutalistisch geïnspireerde meubelstukken verenigt hij culturele invloeden uit het oude Mesopotamië met de materialiteit en ontwerpprincipes van eenvoud en functionaliteit van Zweeds design. Zijn gebruiksvoorwerpen zijn tevens sculpturale kunstwerken, waarin hij een sterk materiaalgerichte benadering en een gevoel van stilte en sereniteit door geometrische vormen combineert met een persoonlijk en cultureel verhaal.

Naast de Ousia collectie, bestaande uit beperkte edities van een stoel en een kruk in gebrand en gebeitst grenen en in natuurlijk grenen, toont Alexis ook zijn Lahmu collectie van op bunkers geïnspireerde werken die verwijzen naar het isolement van de covid-periode en oorlogsherinneringen uit zijn kindertijd.

De Lahmu collectie maakte deel uit van de tentoonstelling Discovered in Londen in 2021, waarbij aan ontwerpers werd gevraagd een houten object te maken dat geïnspireerd was op de ervaring van leven en werken in isolatie. Alexis' bijdrage aan het project bestond uit twee sculpturale meubelstukken die zowel als zitmeubel als reliëftafel werken en die verwijzen naar een bunker als plaats voor bescherming. Zijn inspiratie voor deze collectie kwam twee jaar geleden, in 2020, toen hij en zijn vrouw thuiskwamen van de kraamafdeling met hun pasgeboren zoon. Ze zonderden zich af om hem te beschermen tegen een eventuele besmetting met het virus, en hun appartement functioneerde als een bunker. Het deed Alexis denken aan de oorlog in Irak toen hij jonger was en zich met zijn familie in een kamer die functioneerde als een bunker diende te verschuilen. Voor deze tentoonstelling breidde hij de collectie uit met een salontafel en een vaas.


Werken van Nathalie Van der Massen en Sizar Alexis


Werken van Nathalie Van der Massen

Tijdens haar Master grafische vormgeving kreeg Nathalie Van der Massen de kans om te werken in het gerenommeerde Textielmuseum in Tilburg, waar ze een fascinatie ontwikkelde voor textiel. Deze nieuwe passie bract haar ertoe een extra Master Textielontwerp te volgen. Na haar afstuderen werd ze uitgenodigd door het Vlaams Architectuurinstituut om een onderzoeksproject te starten en een tentoonstelling te maken geïnspireerd op hun archief. Deze ervaring opende een nieuwe weg voor haar om textielontwerp te benaderen vanuit de context van architectuur en interieur. In 2018 lanceerde Van der Massen haar eigen onafhankelijke ontwerpstudio. Ze stelde haar werk tentoon in Atelier Ecru Gallery (BE), The Loft (NL), Garde (US), exposeerde op beurzen als Collectible (BE), Stockholm design fair (SE) en werkte reeds samen met architecten, ontwerpers en particuliere klanten wereldwijd. 


Werken van Sizar Alexis

Sizar Alexis is geboren in Ankawa, net buiten de stad Erbil in Noord-Irak. Zijn Chaldeeuwse wortels brengen zijn afkomst in een rechte lijn terug tot 5000 voor Christus in het oude Mesopotamië. In 1997 verhuisde hij met zijn gezin naar Zweden en vestigde zich in Eskilstuna. Tijdens zijn studie aan het Beckmans College of Design begon hij zijn interesse in het ontwerpen van objecten en meubels te verkennen. Hij heeft een bachelor in Engineering (2009) en Fine Arts (2019).


Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.