Atelier Ecru Gallery en Barbé Urbain brengen kunst en design samen in het iconische Dr. De Beir huis in Knokke

Hun gezamenlijke project MAGELLAN organiseert van 2 juli tot 12 september tentoonstellingen in de verschillende kamers in het modernistische hoekgebouw

De Gentse kunstgalerie Barbé Urbain en de Gentse designgalerie Atelier Ecru Gallery slaan de handen ineen en richten samen MAGELLAN op: een gezamenlijk initiatief dat kunst- en designtentoonstellingen organiseert buiten de vaste galerieruimtes in Gent.

Deze zomer nemen ze hun intrek in het iconische modernistische hoekgebouw van architect Huib Hoste in Knokke - ook wel gekend als woning Dr. De Beir. Van 2 juli tot 12 september presenteren ze er tentoonstellingen met verschillende kunstenaars en designers die ze vertegenwoordigen of waar ze mee samenwerken onder de koepelterm MAGELLAN.

Tijdens de zomermaanden worden er werken gepresenteerd van kunstenaars als Adelheid De Witte, Charlie De Voet, Flexboj & LA, Joost Pauwaert, Stijn Ank en Middernacht & Alexander, en van designers als Linde Freya Tangelder, Katrien Doms, Pierre De Valck, Maria Scarpulla, BRUT Collective, Nathalie Van der Massen en Laurids Gallée.

Genoemd naar Ferdinand Magellan, een Portugese ontdekkingsreiziger die de eerste zeilreis rond de wereld leidde, wil het nieuwe gezamenlijke project een ontdekkingstocht doorheen de werelden van hedendaagse kunst en design aanbieden. Dat resulteert in diverse gecureerde presentaties waarbij in elke kamer van het iconische huis een aparte totaalervaring aangeboden wordt.

Barbé Urbain en Atelier Ecru Gallery werden zo'n 4,5 jaar geleden gelijktijdig opgericht. Ze streefden allebei van bij de start naar het bouwen van tentoonstellingen als totaalervaringen. Daarnaast stemt ook de manier waarop de galerieën met hun kunstenaars en designers samenwerken, overeen. Dit hoeft niet te verbazen, aangezien Christophe Urbain enerzijds met Oliver Barbé de kunstgalerie Barbé Urbain oprichtte, en anderzijds ook Atelier Ecru Gallery met Stéphanie Frederickx opstartte. 

Beide galerieën focussen op begeleiding, ondersteuning, promotie en omkadering van makers - designers of kunstenaars. Ze presenteren een divers programma waarin jonge, opkomende talenten in dialoog worden geplaatst met meer ervaren en gevestigde namen.

"We zien dat er op internationale kunstbeurzen steeds vaker collectible design aangeboden wordt en op designbeurzen kunstwerken. Met MAGELLAN willen we de liefhebber en de verzamelaar van beide disciplines een totaalpakket aanbieden, en meenemen in de wereld van zowel Atelier Ecru Gallery als Barbé Urbain."
— Oliver Barbé, Stéphanie Frederickx en Christophe Urbain

MAGELLAN in Knokke
2 juli - 12 september 2022
Dr. De Beir Huis
Dumortierlaan 8
Knokke-Heist
thisismagellan.com


Beeldmateriaal

Download hier


 

 

Over Barbé Urbain Gallery

Barbé Urbain Gallery is een Gentse galerie opgericht door Oliver Barbé en Christophe Urbain. De galerie richt zich op gecureerde tentoonstellingen van opkomende en meer gevestigde hedendaagse kunstenaars in verschillende domeinen.

Barbé Urbain Gallery brengt zo'n 8 tentoonstellingen per jaar, waaronder solo-presentaties en groepstentoonstellingen, en neemt daarnaast ook deel aan verschillende beurzen. Naast een vaste vertegenwoordiging van kunstenaars werkt de galerie ook vaak samen met andere galerieën in het binnen- en buitenland om conceptuele groepstentoonstellingen op te bouwen.


Over Atelier Ecru Gallery

Atelier Ecru is een Gentse galerie voor hedendaags, brutalistisch & modern design, kunst en meubilair van Belgische en internationale kunstenaars, ontwerpers, opgericht door Stéphanie Frederickx en Christophe Urbain. 

De galerie biedt atypisch werk aan, gecureerd en gepresenteerd via een tentoonstellingsprogramma of via interieurprojecten. 

Vaak zijn de werken diep verbonden met de natuur of natuurlijke elementen, waarbij experiment en ambacht worden gecombineerd. In hun aanpak staan emotie, liefde en respect centraal.


Over de locatie

Het pand is vrijwel het vroegste voorbeeld van het modernisme in België en wordt beschouwd als iconisch basiswerk van de moderne architectuur in Vlaanderen.

Deze beeldbepalende hoekwoning werd gebouwd in 1924, in opdracht van Dr. De Beir, naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge). De kunstminnende dokter vraagt aan Huib Hoste een grote en goedkope woning voor zijn praktijk en gezin, in "nieuwe stijl", te bouwen. Huib Hoste maakt van de gelegenheid gebruik om te experimenteren met de constructie van het gebouw: gebruik van sintel- of assebeton.

Het oorspronkelijke materiaalgebruik geeft een visuele vertaling van de verschillende functies: begane grond met praktijk en dienstvertrekken wordt bekleed met rode Boomse tegels, de bovenverdieping met de woon- en slaapvertrekken wordt aangegeven door een zwartgeteerd parement, waardoor de woning wordt afgescheiden van de bodem. De grote betonnen kozijnramen in de bovenbouw vormen grote composerende vlakken, die ingedeeld worden in kleinere. De vaste ramen zijn in serie vervaardigde ramen van gewapend beton. De opendraaiende delen zitten dieper in het gevelvlak en zijn uit hout vervaardigd.

Deze woning, die Hoste ontwerpt op het toppunt van zijn carrière, is een typevoorbeeld van de manier waarop Hoste de principes van de Nederlandse "Stijl"-beweging heeft toegepast, en kan beschouwd worden als hét basiswerk van de moderne architectuur in Vlaanderen.

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.