Art Brussels maakt de winnaars van de verschillende prijzen bekend

Vandaag opende de 40e editie van Art Brussels, één van de belangrijkste platformen voor hedendaagse kunst in Europa.

De 40e editie van Art Brussels presenteert een selectie van 177 galeries uit 30 landen. Met een focus op innovatie, diversiteit en inclusiviteit presenteert de beurs een gecureerd programma van galeries verdeeld in 5 secties, speciale artistieke projecten en een beeldententoonstelling in de open lucht. Voor elk van deze secties zijn er prijzen, en de winnaars werden zopas bekendgemaakt.

Klik hier voor de eerste beelden van de beurs.


Sculpture Project - Art for the City

Voor Art for the City werden de galeries die deelnemen aan Art Brussels uitgenodigd om een monumentale sculptuur in te zenden. 14 daarvan werden geselecteerd door een jury en tentoongesteld voor het Paleis 5 op de Heizel tijdens de beurs. De winnende kunstenaar wordt uitgenodigd om een werk voor Brussel te ontwerpen als onderdeel van een toekomstig stadsontwikkelingsproject.

Een internationale jury bestaande uit Carine Fol, Els Wuyts, Jennifer Beauloye, Joop Van Caldenborgh en Samuel Saelemakersheeft de winnaar gekozen.

De prijs wordt genereus ondersteund door de stad Brussel.

Winnaar : Marion Verboom vertegenwoordigd door Galerie Lelong & Co. (Parijs)

De jury van Art for the City heeft Marion Verboom (1983, woont en werkt in Parijs) unaniem benoemd tot laureate van de Art for the City Prijs 2024. Met deze prijs wordt Verboom uitgenodigd om een voorstel te doen voor een locatiegebonden publiek kunstproject voor Brussel, onderdeel van een toekomstig stedelijk ontwikkelingsproject. De jury prijst haar gebruik van verschillende materialen, texturen en kleuren, haar inzichtelijke verwijzingen naar verschillende periodes in de kunstgeschiedenis en culturele tradities, en de rijke visuele en conceptuele lagen in haar oeuvre. Verbooms kunst is speels en toegankelijk, maar bevat ook een element van verrassing en opwinding, waardoor het uitermate geschikt is voor een openbare installatie. Verwijzend naar haar ervaring in het creëren van kunst voor openbare ruimtes en haar diepgaande interesse in de historische context, is de jury ervan overtuigd dat Verboom een betekenisvolle en impactvolle sculptuur voor de stad Brussel zal afleveren.

 


INVITED Prize

INVITED is een divers onderdeel dat zich inzet voor de evolutie van de kunstmarkt en biedt stands aan jonge en opkomende galeries die nog nooit eerder hebben deelgenomen aan Art Brussels en die zich onderscheiden door hun ambitie, programmering en curatie, en in sommige gevallen door de manier waarop ze het traditionele galeriemodel uitdagen. Deelnemers hebben carte blanche voor hun presentatie op de beurs.

De beste INVITED stand op de beurs wordt beloond met de INVITED Prize en krijgt een voucher van €5.000 voor een gegarandeerde deelname aan Art Brussels 2025. De selectie wordt gemaakt door een professionele jury. Dit jaar zijn de juryleden Kiera Blakey, Marta Dziewańska en Frédéric de Goldschmidt.

De INVITED prijs wordt genereus ondersteund door Natan.

Winnaar : Gauli Zitter (stand 6B-34)

De jury genoot van de presentatie van twee kunstenaars die formeel en conceptueel een intiem en harmonieus samenspel creëerden in de stand. De subtiele en poëtische installatie roept een intieme ruimte op en gaat in op de omstandigheden van het kunstenaarschap vandaag de dag.

 


REDISCOVERY Prize

Deze prijs is gekoppeld aan de REDISCOVERY-sectie van de beurs en viert de meest onderschatte of vergeten kunstenaar(s) van de 20e eeuw. De REDISCOVERY-sectie wil verrassende, onbekende en originele praktijken verkennen en belichten die nog niet tot de mainstream van de kunstgeschiedenis zijn doorgedrongen.

De REDISCOVERY Prize wordt toegekend aan de galerie en de vertegenwoordigde kunstenaar(s) of hun rechthebbende(n). Zij ontvangen een geldprijs van €9.000. Dit jaar zijn de leden van de jury: Cécile Debray, Edith Dekyndt en Dirk Snauwaert..

De REDISCOVERY Prijs wordt gesponsord door SOFAM.

Winnaar : Richard Saltoun (stand 5A-26)

We hebben ervoor gekozen om de inspanningen van de Richard Saltoun Gallery te erkennen voor de herontdekkingen in de kunst van de jaren '60 en '70 en de interesse in vrouwelijke kunstenaars. We waren vooral onder de indruk van de grafische werken van Myriam Bat-Yosef en TOYEN.

 


DISCOVERY Prize

De DISCOVERY Prize wordt elk jaar uitgereikt aan de galerie met de beste presentatie in de sectie DISCOVERY. In deze sectie presenteren galeries recente producties (in dit geval 2018-2024) van opkomend internationaal talent. Het is een belangrijk onderdeel van het 'ontdekkings'-profiel van Art Brussels. Art Brussels wil de jongere scene ondersteunen en lanceerde deze prijs in 2013, die jaarlijks op de openingsdag wordt uitgereikt aan de galerie die de meest originele en boeiende presentatie op de beurs heeft gemaakt.

De beste DISCOVERY-kunstenaar op de beurs wordt beloond met de DISCOVERY Prize, die bestaat uit een geldbedrag van €5.000.

De selectie wordt gemaakt door een professionele jury. Dit jaar zijn de leden van deze jury: Olivia Aherne, Cedric Fauq en Philippe Van Cauteren..

De DISCOVERY-prijs wordt ondersteund door Moleskine.

Winnaar : Galeria Lutniţa (stand 6D-22)

Met de toekenning van de Discovery Prize aan galerie Lutniţa (Moldavië, opgericht in 2022) erkent de jury de kwaliteit van de presentatie van Diana Cepleanu (1957, Roemenië) en Mihail Șarpe (1992, Moldavië). Hun originele benadering koppelt twee kunstenaars van verschillende generaties, die gebruik maken van schilderkunst en installatie door middel van een intuïtieve en gevoelige benadering van zelfportretten. De jury was het erover eens dat de installatie van de stand, evenwichtig in zijn materialiteit, de diepte van de praktijken van beide kunstenaars benadrukte met kwetsbaarheid die voortkomt uit hun dialoog.

 


SOLO Prize

De SOLO tentoonstellingen tonen werk van gevestigde en opkomende kunstenaars en zijn verspreid over de beurs. Art Brussels wil galeries aanmoedigen om onderscheidende statements te maken door één specifiek project van individuele kunstenaars te presenteren. Zo kunnen bezoekers het werk van een kunstenaar beter ontdekken.

De beste SOLO kunstenaar op de beurs wordt beloond met de SOLO Prijs, inclusief een geldbedrag van €10.000. De selectie wordt gemaakt door een professionele jury. Dit jaar zijn de juryleden: Lionel Bovier, Michèle Cotton en Zoë Gray.

De SOLO Prijs wordt ondersteund door DeMerode.

Winnaar : Paulo Nimer Pjota, Mendes Wood DM (Brussel) (stand 5C-28)

De jury was onder de indruk van de manier waarop de kunstenaar uiteenlopende visuele referenties - uit de kunstgeschiedenis, de decoratieve kunsten en de populaire cultuur - samenbrengt in een visueel coherent en speels geheel. Schijnbaar moeiteloos en zonder enige vorm van didactiek brengen de schilderijen een reeks bronnen samen zonder hiërarchie. Ze omarmen visueel plezier en spelen behendig met verschillende esthetische categorieën.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.