Kunstbeurs Art Antwerp kijkt terug op een erg geslaagde derde editie

De Boutique Fair verwelkomde 13.650 bezoekers en overtreft daarmee de bezoekersaantallen van vorig jaar met 16,1%.

De derde editie van Art Antwerp (die van 14 tot 17 december in Antwerp Expo doorging) verstevigde de positie van de beurs op de internationale kunstbeurskalender. De beurs overtrof de verwachtingen, zowel op vlak van bezoekerscijfers als op vlak van verkoop.

Art Antwerp 2023 kondigde zichzelf aan als Boutique Fair en maakte die belofte waar. De kleinschalige beurs met een lokaal en internationaal programma besteedde bijzondere aandacht aan de beleving van haar deelnemers en bezoekers.

Dat resulteerde in een gemoedelijk, open, positieve en feestelijke sfeer gedurende de vier dagen van de beurs. Ook al was Art Antwerp intiemer en persoonlijker van aanpak, toch mocht het 13.650 bezoekers verwelkomen, een stijging van 16,1% ten opzichte van vorig jaar. (in 2022 bezochten 11.760 mensen Art Antwerp)

"Wat een geweldige 4 dagen! We hebben heel goed verkocht op Art Antwerp, zowel aan zeer goede buitenlandse collecties als aan een jong stel die hier hun eerste aankoop deden. Heerlijk, die diversiteit."
Jason Poirier dit Caulier, PLUS-ONE Gallery

De beurs verwelkomde ook meer dan 35 nationale en internationale museum- en verzamelaarsgroepen, waaronder die van The Cultivist, TheMerode, Bonnefanten, Delen Private Bank & Bank Van Breda, First Sight (La Loge), FOMU Patrons & Friends, The Art Society, S.M.A.K., Fundación Amigos del Museo Reina Sofía, MM Friends, Musée d'Elsene, The Art Society, MHKA, Young Stedelijk, & vele anderen.

Verzamelaars waardeerden de kleinschaligheid van de beurs, de sfeer, het grote aantal solo- en duopresentaties en de unieke mix van gevestigde kunstenaars en opkomend talent op deze 'boutique fair'.

"Art Antwerp heeft op ons een zeer goede indruk nagelaten. Het is een frisse, vitale beurs waar tal van jonge galerijen uit binnen -en buitenland de kans krijgen om nieuwe talentvolle kunstenaars te promoten. Het was voor ons een heel aangename ontdekkingstocht. Art Antwerp is een must in het kunstcircuit en zeker voor herhaling vatbaar!" ​
— Belgische kunstverzamelaars Philippe en Ines Kempeneers
"Art Antwerp is dé plek waar de urgentie van kunst zich in al haar vormen laat zien."
- Nederlandse verzamelaar en kunsthitoricus Cathelijne Blok
"Kunst kijken op Art Antwerp is een boeiende ontsnapping aan het alledaagse, een ontdekkingstocht naar de nieuwste beeldtaal van de kunstenaar. Art Antwerp is overzichtelijk, gevarieerd, gezellig en trendy."
Belgische verzamelaars Paul en Marie-Rose Declercq


De beurs profiteerde ook van en droeg bij tot de aantrekkelijkheid van de Antwerpse kunstscène, met talrijke tentoonstellingen in partnermusea zoals KMSKA, FOMU, M HKA... en de vele Antwerpse galeries. 

"Het doorslaand succes van de derde editie van Art Antwerp bevestigt een reële behoefte aan een beurs voor hedendaagse kunst in Antwerpen. Dit resultaat sterkt ons in ons vertrouwen, wat ons ertoe aanzet de vierde editie voor het komende jaar aan te kondigen."
— Nele Verhaeren, directeur van Art Antwerp 

Met de genereuze steun van haar belangrijkste partners voor 2023, Delen Private Bank en Bank Van Breda, heeft Art Antwerp haar rol in de stad Antwerpen als platform voor internationale hedendaagse kunst verstevigd in het hart van de bloeiende kunstscène van de stad.

Art Antwerp 2023 kon ook rekenen op de steun van de Stad Antwerpen.


Enkele verkopen

 • Galerie Lelong & Co (Parijs, New York): groot succes met David Nash, verkoop van een grote sculptuur van Jaume Plensa, een tekening van Barthélémy Toguo en meerdere werken van Alechinsky
 • Base Alpha Gallery (Antwerpen): verkoop van een werk van Gianni Conrad aan de Nederlandsche Bank en van twee fotowerken van Veronika Potaan de collectie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • PLUS-ONE Gallery (Antwerpen): verkoop van een werk van Nel Aerts aan een belangrijke Zwitserse collectie
 • Keteleer (Antwerpen): meldde de verkoop van 21 werken van Joëlle Dubois, Enrique Marty, Sybren Vanoverberghe, Valgerdur Sigurdardóttir en Antoine Rogiers. De galerie verwierf ook vijf nieuwe klanten.
 • Stigter Van Doesburg (Amsterdam): meldden zeer goede verkopen van de werken van de zeer jonge kunstenaars die ze naar de beurs brachten (Bobbi Essers, Wolfgang Messing, Andrei Nitu, Erica Peucelle)
 • Schönfeld Gallery (Brussel): uitverkochte stand met kunstenaar Jesse Willems
 • Galerie Lumen Travo (Amsterdam): verkocht een werk van hun solo kunstenaar Thierry Oussou aan de collectie van de Nederlandsche Bank
 • Kant Gallery (Kopenhagen): verkocht alle werken van Anne Mette Larsen, naast twee sculpturen van Steen Ipsen
 • Martin Kudlek (Keulen): succesvolle verkoop met Gideon Kiefer en Simon Schubert
 • Zwart Huis (Brussel): verkocht een 20-tal landschapsschilderijen van Stefan Peters
 • Berthold Pott (Keulen): verkocht een belangrijk wandstuk van Jens Kothe aan een Belgische verzamelaar
 • Maurice Verbaet (Knokke): registreerde talrijke verkopen
 • Belgian Gallery (Brussel): meerdere verkopen van werken van Robin Wen, Cindy Wright, Manu vb Tintoré
 • Hopstreet Gallery (Brussel): verkocht verscheidene schilderijen van Tinus Vermeersch

Noot voor de redactie  

 • Bezoekersaantallen 2023: 13.650 (+16,1 % ten opzichte van 2022)
 • De data van de beurs van volgend jaar zijn bekendgemaakt als 12 - 15 december 2024 in Antwerp Expo.
 • Bekijk Art Antwerp 2023 tot 22 december via Artland hier
 • Download hier installatiebeelden van de beurs in hoge resolutie
 • De 40ste editie van Art Brussels vindt plaats van 25 - 28 april 2024 in Brussels Expo. ​

Selection of images

 

À propos de Club Paradis | PR & Communications