Anton Henning stelt schilderijen, sculpturen en meubels tentoon in een totaalinstallatie bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert vanaf 5 december Pink Period, de derde solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Anton Henning met de galerie.

Weinig kleuren lokken zoveel tegenstrijdige associaties en emoties uit of hebben evenveel symbolische betekenissen toegeschreven in zowel hoge als lage cultuur als de kleur roze. Diezelfde spanning en dualiteit is ook terug te vinden in de werken van Anton Henning.

Henning (°1964 Berlijn, woont en werkt in Berlijn en Manker) werkt in verschillende media en zijn oeuvre omvat schilderijen, sculpturen, tekeningen, films, foto’s, muzikale stukken en volledige installaties. Zijn werken kunnen gezien worden als een hedendaagse interpretatie van het Gesamtkunstwerk. Ook deze tentoonstelling, die nieuwe schilderijen, sculpturen en meubelen omvat, kan gezien worden als een totaalinstallatie. ​

Henning geniet sinds de jaren ’80 een internationale reputatie en zijn werk is opgenomen in de collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg, National Museum of Art in Osaka), het LACMA in Los Angeles, Museum für Moderne Kunst in Frankfurt am Main en het ​ Hammer Museum in Los Angeles.

Henning beweegt zich tussen modern enthousiasme en postmoderne ironie, tussen hoop en melancholie, tussen naïviteit en kennis, empathie en apathie, eenheid en diversiteit, totaliteit en fragmentatie, zuiverheid en dubbelzinnigheid.

Zijn werken vertonen een uitgebreide kennis van de kunstgeschiedenis. Hij laat zien hoe je nieuwe schilderijen kunt maken door het gebruik van gevestigde apparaten. Door elke politieke, religieuze of historische betekenis te verwijderen, maakte hij een weg vrij waar de formele aspecten kunnen worden verdiept en waar elke mengeling of combinatie mogelijk is. Dit voortdurende proces wordt weerspiegeld in de repetitieve titels van zijn werken waar hij de klassieke schildergenres zoals stilleven, interieur, portret, naakt en landschap opnieuw benadert en herdefinieert. Zo verwijzen zijn werken met de titel Pin-up vaak naar enkele van de meest geadoreerde onderwerpen uit de kunstgeschiedenis, zoals Madonna met kind, Leda en de zwaan en slapende Venus. Hij creëert een kritische persiflage door de invloed van de traditie van de kunstgeschiedenis te combineren met invloeden van de pin-upgirls en pornokoninginnen van de naaktfotografie. Henning combineert vakkundig ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur, onthult alle culturele clichés en doet afstand van alle noties van het concept van ‘goede smaak’, waardoor er een ruimte ontstaat waar hoog en laag elkaar kunnen ontmoeten.

Anton Henning: Pink Period
5 december 2019 - 18 januari 2020
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50, Antwerpen
www.timvanlaeregallery.com

Beelden hier



Anton Henning is een van de Duitse kunstenaars die een aanzienlijke internationale reputatie geniet. Zijn talrijke publicaties tot nu toe vormen voor een jongere generatie schilders een uitdaging én een inspiratiebron. Anton Hennings werken zijn opgenomen in tal van internationale publieke en private collecties, o.a. MOCA (Los Angeles), Centre National des Arts (Parijs), Magasin III (Stockholm), Gemeentemuseum (Den Haag), The Menil Collection (Houston), De Pont Museum voor Hedendaagse Kunst (Tilburg), National Museum of Art (Osaka) , Arp Museum, (Rolandseck, Remagen), Daros Collection (Zürich), Essl Museum (Klosterneuburg), Los Angeles County Museum of Art | LACMA (Los Angeles), Museum für Moderne Kunst (Frankfurt am Main), Portland Art Museum (Portland), SMAK (Gent), Städel Museum (Frankfurt am Main), Hammer Museum (Los Angeles), Valencia Art Contemporaneo (Valencia), Art Gallery of New South Wales (Sydney), Berlinische Galerie (Berlijn), Frieder Burda Museum (Baden-Baden).
​
​

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.