Always Trust The Artist: een groepstentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery

25.01.2018- 17.03.2018
ALWAYS TRUST THE ARTIST

  • Gelatin
  • Marcel Dzama
  • Adrian Ghenie
  • Kati Heck
  • Edward Lipski
  • Jonathan Meese
  • Ryan Mosley
  • Aaron Van Erp

Tim Van Laere Gallery presenteert Always Trust The Artist, een groepstentoonstelling die 7 kunstenaars en het kunstenaarscollectief Gelatin samenbrengt. De tentoonstelling toont schilderijen, tekeningen en sculpturen die getuigen van de sterke individuele visie en eigen wereld van elke kunstenaar. Hoewel ze elk een unieke en herkenbare signatuur hebben, zijn er opvallende gelijkenissen tussen de deelnemende kunstenaars. Complexiteit, dubbelzinnigheid en veelzijdigheid typeren hun meerlagig werk, dat zich veelal situeert in het grensgebied tussen figuratie en abstractie, tussen heden en verleden, tussen realiteit en fictie.
 

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een werk van Kati Heck, en vat perfect de filosofie van de galerie samen. Al meer dan 20 jaar lang bouwt Tim Van Laere aan een vertrouwensrelatie met zijn kunstenaars, die steevast en ontegensprekelijk op de eerste plaats komen. Deze groepstentoonstelling is dan ook een viering van de filosofie waarbij de galerie zich positioneert als een partner van zijn kunstenaars, en de kunstenaars onderling als een soort collectief collegiaal naast elkaar staan.

De tentoonstelling toont maskers en een schilderij van Jonathan Meese; een monumentaal werk van Kati Heck - die voor deze tentoonstelling een portret schilderde van de Antwerpse sterrenchef Johan Segers (’t Fornuis) - een nieuw werk van Aaron Van Erp waarin hij refereert naar het werk l’atelier du pientre van Gustave Courbet; een nieuw grootschalig werk van Adrian Ghenie; een nieuw schilderij van Ryan Mosley; een drieluik en een nieuwe sculptuur van Edward Lipski; en twee golems en een wallpiece van Gelatin. Daarnaast introduceert deze tentoonstelling ook het werk van de Canadese kunstenaar Marcel Dzama in de gallery. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelatin

Gelatin is een Weens kunstenaarscollectief bestaande uit vier kunstenaars. Ze ontmoetten elkaar in 1978, toen ze allen deelnamen aan een zomerkamp. Sindsdien spelen en werken ze samen. Hun universum kan men definiëren als een enorme extravagante chaos. Hun werk, dat bestaat uit performances, installaties, plasticine schilderijen & collages, aquarellen, meubels, sculpturen, enz., wordt steeds gekenmerkt door een besmettelijk, kinderlijk enthousiasme en richt zich op het creëren van nieuwe hedonistische en lichamelijke ervaringen. Ze stimuleren het publiek om deel te nemen en met hun ideeën iets in te brengen. Hun werk handelt vaak over het lichaam dat functioneert als een collectieve taal.
 

In deze tentoonstelling toont Gelatin twee Golems en een wall piece. Het woord Golem refereert naar een Joodse folklore, waarin een amorf figuur uit klei wordt geboetseerd en magisch geanimeerd wordt.  Volgens het verhaal was dit het resultaat van een een extatische ervaring, waarbij op rituele wijze geschreven woorden in de mond van de golem werden gestopt. De Golems van Gelatin werden echter gemoduleerd door de genitalen van het het collectief. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marcel Dzama 

Het werk van Marcel Dzama (°1974, Winnipeg; woont en werkt in New York) wordt gekenmerkt door een onmiddellijk herkenbare beeldtaal die put uit een breed scala aan referenties en artistieke invloeden, waaronder Dada en Marcel Duchamp. Hoewel hij het bekendst staat om zijn psychoseksuele tekeningen, maakt Dzama ook sculpturen, maquettes, films en poppen. Door zijn verbeeldingskracht vermengt hij figuren uit volksverhalen, de wereld van strips en televisie met twintigste-eeuwse terroristen, fictieve dieren, balletdansers en operazangers. Zijn sociale en politieke engagement is dus verweven met een wereld van fabels en complexe verhalen waarin carnaval, oorlog, mythologie en ironie een artistieke visie vormen die meerdere lezingen oproepen. 

In de tentoonstelling zullen 3 werken op papier en een houten maquette van Dzama te zien zijn.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adrian Ghenie
Op het eerste gezicht behandelen de schilderijen van Adrian Ghenie (°1977, Baia-Mare; woont en werkt in Cluj en Berlijn) onderwerpen die refereren naar de geschiedenis, maar het collectieve geheugen wordt voortdurend uitgedaagd door raadselachtige profetische handelingen, verduisterde en persoonlijke plooien in de temporale lineariteit. Ghenie's werken worden steeds complexer en gelaagder en genereren een oneindige set van interne en externe betekenissen. Doordrenkt met ambiguïteit, bevinden de werken zich tussen figuratie en abstractie, geschiedenis en verbeelding, heden en verleden.

Adrian Ghenie maakte speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw schilderij van groot formaat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kati Heck 
Kati Heck (°1979, Dusseldorf; woont en werkt in Pulle) wordt beschouwd als een erfgename van het Duitse expressionisme. Haar werk doet denken aan de bars, dansers en acteurs van Otto Dix en George Grosz, net als aan de Oude Meesters. Heck synthetiseert stijlen. Ze is net zo goed een abstract expressionist als een realist. Delen van haar schilderijen zijn minutieus weergegeven op gestikte doeken, met een unieke virtuositeit en acute aandacht voor detail, terwijl andere delen abstracter worden weergegeven of zelfs gebeeldhouwd. De manier waarop ze niet-traditionele materialen en alledaagse objecten in innovatieve combinaties verwerkt, herinnert aan Robert Rauschenberg. Ze brengt schilderen op een geheel nieuw niveau, als een gebaar in de richting van vrije, radicale zelfbevestiging.

Haar portretten belichamen een diepe en overtuigende visie, sociaal, maar zijn ondoorgrondelijk persoonlijk. De weergegeven onderwerpen zijn meer dan enkel acteurs, het zijn personen uit haar directe omgeving. Voor deze tentoonstelling maakte Heck een monumentaal schilderij waarop zijzelf figureert naast Johan Segers, de chef-kok van het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis en twee van haar vriendinnen. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edward Lipski 
Edward Lipski's (°1966, London; woont en werkt in Londen) recente werk wordt gekenmerkt door een hernieuwde visuele complexiteit waarmee hij, de 'aristocratische barbaar' zoals Jan Hoet hem noemde, ons een verleidelijk visueel genoegen biedt. Zijn sculpturale werken vloeien tussen verering, deconstructie en verfraaiing, die zijn gesneden met een syncretische gelaagdheid die zich aanpast aan hun huidige belichaming en identiteit. Lipski vermijdt hiërarchische culturele verschillen. In plaats daarvan creëert hij associaties tussen onverwachte formele affiniteiten die hij lokaliseert tussen objecten. Zijn werk heeft vaak een zekere verontrustende speelsheid en onderscheidt zich door zijn specifieke benadering van het groteske.  

In deze tentoonstelling is een triptiek te zien waarop getekend is door materiaal weg te krassen om de gekleurde spiegel achter het perspex te onthullen. Daarnaast toont hij ook een nieuwe sculptuur waarbij hij een 3D model nam van een religieus beeld uit een museumcollectie en dit hervormde tot een aluminium abstracte vorm, waarin nog net de silhouet van een madonna met kind beeld te herkennen is. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jonathan Meese
Jonathan Meese (°1970 Tokyo, woont en werkt in Berlijn en Hamburg) staat bekend om zijn veelzijdig werk, dat gaat van exuberante schilderijen, installaties, extatische performances tot een krachtig oeuvre van sculpturen in diverse media. Schijnbaar moeiteloos ontwikkelde hij in alle genres een zelfstandig en uniek vocabularium dat zijn werk de verscheidenheid, visuele energie en de kwaliteit geeft. Het werk van Meese kenmerkt zich door een gevoel van humor dat neigt naar zowel het groteske, als naar een krachtige, originele creatieve wil. Beide worden gedreven en ondersteund door het streven naar de dictatuur van de kunst. Hij streeft niet naar anarchie, maar eerder naar de regel van metabolische noodzakelijkheid: 'Art is total play'. Vanuit dit principe deconstrueert, versiert en karikaturiseert hij alle vormen, woorden en symbolen en ontdoet hij ze van hun oorspronkelijke semantische betekenis. 

Jonathan Meese presenteert in Always Trust The Artist 8 sculpturen (maskers) en een schilderij.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ryan Mosley 
In de schilderijen van Ryan Mosley (°1980, Chesterfield; woont en werkt in Sheffield) zijn tijd, plaats, geschiedenis, de personages die ze bevolken en de ruimte die ze bewonen allemaal kromgetrokken, vervormd, in de war, in fusie, aan het desintegreren en recombineren. In het werk van Mosley worden de rigide vormen van geometrische abstractie vergrendeld in een meer aanwijsbare, afgemeten en realistische figuratie. De personages die hij op velerlei manieren portretteert,  vervloeien in of vereenzelven zich met hun achtergronden; de contouren van hun hoofden, hun kaaklijnen, baarden en haar en van hun jukbeenderen vervlakken in een ondergrond van in elkaar grijpende vormen. Het is alsof, op een of andere moeilijk te bevatten manier, de personages die Mosley portretteert, de schilderijen zijn die ze bewonen.

Van Ryan Mosley wordt een nieuw groot schilderij getoond.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aaron Van Erp 
De Nederlandse kunstenaar Aaron Van Erp (°1978, Veghel; woont en werkt in Asuncion) maakt donkere gepassioneerde schilderijen die intense, beklijvende thema's uitbeelden en die wijzen op een wrede kijk op de mensheid. Zijn gruwelijke scènes vinden altijd plaats in een dystopische omgeving, van verlaten stranden tot verwoeste, griezelige sites. Aaron die stelt dat schilderen vooral kijken is, creëert steeds een unieke ruimtelijke spanning, een combinatie van een verhaal met open einde en een zeer individuele schildertechniek. Hij gebruikt in zijn schilderijen vaak herkenbare objecten uit de wereld om ons heen: winkelwagentjes, gehaktballen, potjes pindakaas en wasmachines. Hij plaatst deze in kale woestijnachtige landschappen of grote lege binnenruimtes. 

 

In Always Trust The Artist toont Aaron Van Erp een nieuw schilderij waarin hij refereert naar het werk l’atelier du pientre van Gustave Courbet. Hierin portretteert hij ondermeer zichzelf en zijn galerist Tim Van Laere in een allegorische atelierscène. 


25.01.2018- 17.03.2018
ALWAYS TRUST THE ARTIST
TIM VAN LAERE GALLERY
Verlatstraat 23-25
2000 Antwerpen

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.