Aline Bouvy in het MACS

Zoals de titel Cruising Bye suggereert, wekt de tentoonstelling van Aline Bouvy in het MACS de indruk van een plundertocht, met name dat er zowel sprake is van seksuele zwerverij en politiepatrouilles als van straathonden en queer gestoei. Aan het einde van deze poëtische en grensoverschrijdende ontsporing tekent zich de utopie af van een fluïde seksualiteit die de beeldend kunstenaar minder associeert met pragmatisch lgbt-activisme dan met de constante kritiek door de esthetische en hygiënische codes waarmee de maatschappij onze lichamen monitort en hun verlangens beknot.

Haar artistieke werkwijze anticipeert het einde van dodelijke remmingen en gaat over tot een onbevangen erotisering van onze omgeving, door er afgeschreven materialen, decadente lichaamshoudingen, verlaten gebieden en afgekeurde organen in te integreren. Haar multidisciplinaire palet, waarbij gethermovormd plexiglas, gemarkeerd linoleum of telegeleide voertuigen worden afgewisseld, verrast het publiek door haar aanslag op de goede smaak en haar lichtzinnige benadering van taboes.

Met haar verwijzingen naar het clarisme, transgendermystiek die in de jaren 1920 bedacht is door de Duitse kunstenaar Elisarion, refereert Aline Bouvy ook aan het langzame utopische traject van een cultuur die zich aan het afkeren is van de heersende denkpatronen van het patriarchaat en de heteronormativiteit. Haar werken overschrijden de normen van de burgerlijke moraal en de grenzen van de politieke correctheid, en spreken de kunstenaar in het passeren zelf aan met een brutale bye bye, tekenend voor een onomkeerbare verschuiving in de samenleving.

Als ware ode aan de vrijheid heeft de tentoonstelling Cruising Bye van Aline Bouvy de poëtische allure van een ‘woeste parade’, waarin je naast een optocht van androgyne politieagenten (met loeiende sirenes) ook een heksensabbat (onder invloed van wolfskers) aantreft.


Aline Bouvy
Cruising Bye
27.02 - 19.09.2022
MACS, Musée des Arts Contemporains Grand-Hornu


Aline Bouvy

Aline Bouvy (1974, België) woont en werkt in Brussel. Na haar studies aan het ERG – École de Recherche Graphique – in Brussel en daarna aan de Janvan Eyck Academie in Maastricht heeft Aline Bouvy, multidisciplinair kunstenaar van Luxemburgse komaf, deelgenomen aan talrijke residenties en (groeps- en solo) tentoonstellingen, vooral binnen Europa (Kunstraum, Londen, 2015; Galerie Albert Baronian, Brussel, 2018; Nosbaum Reding Gallery, Luxemburg, 2018; Künstlerhaus Bethanien, Berlijn, 2019; Kunsthal Gent, België, 2021). 13 jaar lang was ze een duo met kunstenaar John Gillis; sinds 2013 ontwikkelt ze een solopraktijk. Het oeuvre van Aline Bouvy staat bol van de humor en is even brutaal als poëtisch. Het stelt de maatschappelijke normen en waarden van onze tijd in vraag, verkent taboes en speelt met de grenzen tussen goede en slechte smaak.


 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.