Alice Mogabgab Gallery presenteert een solotentoonstelling van Clémence van Lunen

De nieuwe Brusselse galerie Alice Mogabgab presenteert vanaf 17 maart een solotentoonstelling van de Belgische kunstenares Clémence van Lunen (°1959, Brussel, woont en werkt in Frankrijk). ​

Van Lunen staat bekend om haar kleurrijke sculpturen in keramiek, die ze met evenveel verbeeldingskracht als humor vervaardigt. Voor haar recente werken die in deze expo tentoongesteld worden, ​ maakt van Lunen gebruik van holle baksteen van industriële makelij. Deze - nog vochtige - bakstenen worden door haar gesneden, verdraaid, gelijmd, gebakken, geëmailleerd, opnieuw gebakken en vervolgens gemonteerd. Uiteindelijk hebben de geassembleerde stukken de vorm van planten met vlezige delen: succulenten. Anders dan haar vorige reeks, Wicked Flowers, die gemodelleerd zijn uit vormloos steengoed en ruw bewerkt zijn in krachtig contact met het materiaal, hebben de Succulentes een eigen vormgeving die de kunstenares gedurfd verkent en manipuleert: “Ik vind het belangrijk om altijd op zoek te gaan naar nieuwe talen," zegt ze hierover.

De tentoonstelling wordt begeleid door een publicatie, getiteld Jubelend van vreugde. Deze publicatie bevat een tekst van Yves Michaud in 4 talen (Frans, Nederlands, Engels en Arabisch).

Clémence van Lunen
Les Succulentes - Recente sculpturen
17 maart – 27 april 2019 ​
Alice Mogabgab Gallery
Rivoli - Waterloosesteenweg 690 - Space 28

Vernissage op zondag 17 maart van 15u tot 19u
Open van donderdag tot zaterdag van 14u tot 18u en op afspraak

Clemence Van Lumen
Van 1979 tot 1984 volgde ze een opleiding bij beeldhouwer Michel Smolders aan de Ecole Supérieure d’Arts Plastiques in Brussel, en vervolgens bij beeldhouwer Etienne Martin aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-arts in Parijs. Haar eerste werken maakt ze uit hout, maar daarna kiest ze voor beelden in keramiek. Er volgen verschillende residenties in Spanje (onderzoeksbeurs van het Casa Vélasquez van 1991 tot 1993), Frankrijk (Aux Rairies/Montrieux in 2004) en China, waar ze tussen 2004 en 2009 regelmatig gaat werken bij grootmeester Liu in Jingdezhen. Ze doet heel uiteenlopende ervaringen op en beoefent verschillende technieken van de keramiekkunst. In 2006 is ze te gast bij de Manufacture Nationale de Sèvres. Daar maakt ze twee oplagen in porseleinbiscuit: Dragon dans les nuages (Draak in de wolken), en vooral Floating Flowers (drijvende bloemen). In 2008, 2009 en 2017 is ze te gast bij het European Ceramic Work Centre (EKWC) in Nederland om aan nieuw onderzoek te doen. Clémence van Lunen werkt haar thema’s uit in reeksen. Ze hebben de titel RocaillesDoodles (Krabbels), Vagues (Golven), Gothic (Gothisch), Wicked Flowers (Waanzinnige bloemen), Tang Family en Brick & Flowers (Baksteen & Bloemen).

De sculpturen van Clémence van Lunen zijn regelmatig te zien in kunstgaleries, op internationale beurzen en in musea. De belangrijkste instellingen die haar werk sinds 2013 tentoongesteld hebben, zijn het Musée Royal de Mariemont (België, 2013), het Musée des Beaux-arts Eugène Leroy (Tourcoing, 2014), het Domaine de Kerguéhennec (Bignan, 2015), het Bonnefantenmuseum (Maastricht, 2015), de Cité de la Céramique (Sèvres, 2015), het Maison Rouge (Parijs, 2016), het Hôtel de Ville des Baux-de-Provence (2016), het Musée National des Arts Décoratifs (Parijs, 2016) en het Musée des Arts Décoratifs et du Design van Bordeaux (2018). In 2018 huldigde de grootstad Bordeaux onder het artistieke voorzitterschap van Catherine David twee monumentale fonteinen van de kunstenares in. Ze maken deel uit van de reeks Wicked Flowers.

Yves Michaud
Yves Michaud is een oud-leerling van de École Normale Supérieure, studeerde filosofie, is doctor in de rechten en onderwees aan de universiteiten van Clermont-Ferrand, Montpellier, Rouen, Berkeley, Edinburgh, Tunis, São Paulo, en vanaf 1985 aan de Sorbonne in Parijs. In het kader van zijn activiteit als kunstcriticus was hij van 1989 tot 1996 directeur van de École Nationale Supérieure des Beaux-arts in Parijs; hij was de bedenker en organisator van de Université de tous les savoirs, en van 1986 tot 1990 de hoofdredacteur van de Cahiers du Musée national d’art moderne van het Centre Georges Pompidou in Parijs. Zijn geliefde domeinen zijn esthetica, hedendaagse kunst en cultuurfilosofie. Hij is de auteur van talrijke werken over kunst, luxe en politiek, met name La crise de l’art contemporain (De crisis in de hedendaagse kunst), Critères esthétiques et jugement de goût (Esthetische criteria en smaakoordeel), L’art à l’état gazeux (De kunst in gasvorm), Les marges de la vision (De marges van een visie) ... en talrijke monografische werken van hedendaagse kunstenaars.


Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.