Adrian Ghenie presenteert nieuwe schilderijen en tekeningen bij Tim Van Laere Gallery in Antwerpen

Tim Van Laere Gallery presenteert de zevende solotentoonstelling van Adrian Ghenie met de galerie. In deze tentoonstelling presenteert hij een nieuwe reeks olieverfschilderijen en houtskooltekeningen die zich focussen op een merkwaardige evolutie in de studiopraktijk van de kunstenaar in de afgelopen tien jaar.

Volgens Ghenie is de eenzaamheid van de kunstenaar in zijn studio veranderd door de opkomst van sociale media:

"We hebben nog altijd de behoefte om alleen te zijn, maar dat zijn we niet. We zijn er alleen, maar tegelijk ook met collectieve stemmen. Er zijn mensen waar je ten alle tijden mee kunt communiceren via een tablet, een laptop of een iPhone. Ik voel dat ik niet alleen ben, maar ik ben ook niet verbonden. Het gevoel dat ik ergens tussenin zit. Uiteindelijk zal dit onze manier van het maken van kunst beïnvloeden. Er zijn van die apps waarmee je dingen kunt aanpassen, uitbreiden, samenbrengen. Het deed me denken aan sciencefiction, de soorten van de Borg die allemaal met elkaar verbonden zijn. Ik zit in mijn studio in een soort limbo met mijn gedachten. Maar op hetzelfde moment zit er een collectieve geest binnenin, dat is het beeld dat ik van mezelf heb. Volgens mij beginnen we allemaal te functioneren in deze drie-eenheid.”
— Adrian Ghenie

Adrian Ghenie is een van de belangrijkste hedendaagse schilders. Zijn unieke stijl wordt gekenmerkt door een buitengewone rijkdom aan picturale fragmenten met een vloeiende en hallucinerende ruimtelijke ordening, die resulteert in een collage-achtige assemblage van verschillende picturale motieven, een hedonistische sensualiteit en een innovatieve, radicale en eclectische interpretatie van de meest uiteenlopende onderwerpen. Met een diepgaand begrip voor de schaduwzijde van de menselijke geschiedenis, verkent Ghenie de complexe lagen van ons collectieve verleden en heden. Zijn kunstwerken worden visuele tijdscapsules die vragen oproepen over het menselijke bestaan, de complexe ontwikkelingen door de geschiedenis heen en de grenzen van de artistieke expressie. Met zijn expressieve schilder- en tekentechniek laat Adrian Ghenie zien dat hij meester is van historische stijlen, gaande van het barok clair-obscur tot de weelderigheid van het abstract expressionisme. Zijn meest recente werken laten echter een nieuwe ontwikkeling zien waarin hij zijn donkere kleurenpalet inruilt voor frissere tinten. Deze verschuiving is ook merkbaar in het onderwerp, waar Ghenie zijn verkenning van historische gebeurtenissen verlaat om zich te richten op de weergave van het menselijk lichaam. 

 

“Ik geloof dat het moeilijk is om na zoveel figuratieve schilderkunst te blijven doorgaan met het afbeelden van het menselijk lichaam. Vandaar mijn behoefte om het te deconstrueren, te vernietigen en het terug te brengen in een nieuw soort silhouet, dat ik 'het onmogelijke lichaam' noem. Er is geen anatomie. Er is niets. Maar er is toch iets herkenbaars. De twintigste-eeuwse schilderkunst is hiermee begonnen, met Picasso die het menselijk lichaam ontmantelde en vervolgens door anderen werd verder gezet, waaronder Duchamp, of Bacon. Deze deconstructie is ook aanwezig in cartoons. Er zit daar een soort van genialiteit in die ik volledig respecteer. Het is een van de beste producten van de 20e eeuw. Ik hou van de manier waarop Dix en de generatie kunstenaars van de Weimarrepubliek zich verhouden tot de geschiedenis van de schilderkunst, juist omdat ze midden in de modernistische revolutie zaten. Iedereen was radicaal. Denk maar aan Malevich, die er zo op gebrand was de tradities op te heffen. De Duitsers wisten hoe ze zich moesten verhouden tot hun eigen geschiedenis van de schilderkunst, de Duitse gotiek, en ik denk dat ik deel uitmaak van dezelfde familie. Voor mij is alles tot 1990 publiek bezit. Je mag het stelen. Waarschijnlijk waren zij de eersten die dit bedachten. Ik geloof graag dat ik dezelfde houding met hen deel.”
— Adrian Ghenie

Adrian Ghenie
12 oktober - 24 november 2023
Tim Van Laere Gallery Antwerpen
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen
https://www.timvanlaeregallery.com


Adrian Ghenie

Adrian Ghenie is geboren in 1977 in de Roemeense stad Baia Mare. Hij studeerde af van de Kunst en Design Universiteit van Cluj-Napoca en leeft en werkt in Berlijn en Cluj. In 2015 werd hij geselecteerd om Roemenië te vertegenwoordigen op de 56ste Biennale van Venetië. Zijn werk maakt deel uit van belangrijke publieke collecties wereldwijd waaronder: Metropolitan Museum, New York; The Hammer Museum, Los Angeles; Long Museum, Shanghai; SFMOMA, San Francisco; the Museum of Contemporary Art, Los Angeles. Tate Modern, London; Centre Pompidou, Paris; The Hermitage, St Petersburg; Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA), and Antwerpen; S.M.A.K., Gent.


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.