A Stichting presenteert een unieke tentoonstelling met de 'CONTACTS' van fotografen Walker Evans, Guido Guidi, Luc Chessex en Olivier Kervern

Van 11 april tot 30 juni presenteert de A Stichting in Brussel de tentoonstelling "CONTACTS", die een unieke selectie beelden van de Franse fotograaf Olivier Kervern (°1977) in dialoog plaatst met een reeks contactafdrukken van drie meesters uit de fotografie: Walker Evans (1903-1975), Guido Guidi (°1941) en Luc Chessex (°1936).

Deze tentoonstelling getuigt van een grote affiniteit met het fotografische object, en meer specifiek met de contactafdruk en de contactbladen, die een bevoorrechte toegang bieden tot het creatieve proces van de fotograaf. Contactbladen zijn in de eerste plaats vertrouwelijke werkdocumenten, het 'werk in uitvoering' vóór de uiteindelijke selectie en productie van de 'afdruk' van het beeld.

De collectie van Astrid Ullens de Schooten Whettnall valt op door de grote series - vaak ​ nooit eerder gepubliceerde - contactafdrukken van fotografen als Luc Chessex, Walker Evans en Guido Guidi. Ze worden in deze tentoonstelling gepresenteerd in dialoog met de beelden van Olivier Kervern, voor wie contactafdrukken de kern van zijn werk vormen. Hij toont zijn contactafdrukken op dezelfde manier als anderen hun 'afdrukken' tonen.

De titel van de tentoonstelling verwijst ook naar het eerste contact tussen Anne Lacoste, directeur van het Institut pour la Photographie de Lille en curator van de tentoonstelling, en Astrid Ullens de Schooten Whettnall, de bezielster van de A Stichting, tijdens de tentoonstelling American Power van Mitch Epstein in het Musée de l'Elysée - nu Photo Elysée - in Lausanne in 2011. Het was een eerste contact dat van tijd tot tijd werd hernieuwd toen ze hun ontdekkingen en projecten deelden. Na verloop van tijd werden deze contacten regelmatig, gebaseerd op gedeelde waarden: inclusie en toegankelijkheid, een kritische en gevoelige kijk op fotografie en steun voor creatief werk.


Contacts
Olivier Kervern, Walker Evans, Guido Guidi, Luc Chessex
11.04 - 30.06.2024
A Stichting
Curator : Anne Lacoste (Directrice de l'Institut pour la Photographie, Lille)


Over Olivier Kervern

Olivier Kervern werd geboren in Fontainebleau in 1977. Hij verliet de school na het baccalaureaat. Hij reisde een jaar naar India en begon met zijn eerste fotografische werken.

Hij ontdekte Marguerite Duras. Hij werd verliefd. Elke zomer fotografeert hij in Genua, Italië.

In 2014 begon hij te werken voor Holiday Magazine, dat hem 2 reizen per jaar aanbiedt. Hij begon zijn contactvellen uit te knippen en zijn "contact"-afdrukken op straat te verkopen.

Het modelabel Jil Sander nam hem in dienst en hij begon een eerste samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Hij woont en werkt nu in Parijs.


Over de curator, Anne Lacoste

Anne Lacoste is directeur van het Instituut voor Fotografie van de Hauts-de-France sinds de oprichting in 2018. Deze nieuwe plek voor tentoonstellingen, uitwisselingen en experimenten gewijd aan fotografie, geïnitieerd door de regio Hauts-de-France in samenwerking met de Rencontres d'Arles, bevindt zich in het hart van het oude stadscentrum van Lille. Na vijf jaar ervaring bij Christie's in Parijs en Londen begon Lacoste in 2005 haar carrière als curator bij de afdeling Photographs van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Daarna was ze van 2011 tot 2017 curator tentoonstellingen bij Photo Elysée in Lausanne. Haar tentoonstellings- en publicatieprojecten bestrijken de geschiedenis van de fotografie, waaronder monografieën over Felice Beato, Nadar, Paul Strand, Irving Penn, Philippe Halsman en Martine Franck, met een bijzondere interesse voor de hedendaagse scene. Haar studiegebied strekt zich uit tot de verschillende vormen van het medium - de Photomaton, de geschiedenis van de dia, het fotoboek - evenals de verschillende toepassingen ervan, zoals de fotografische praktijk in de archeologie, de iconografische collectie van Vaud, en het werk van graficus Wojciech Zamecznik en kunstenaar Jean Dubuffet.


Selectie beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.