8e editie van de Biënnale van de Schilderkunst vindt plaats van 26 juni tot 2 oktober in 3 musea in de Leiestreek

MDD, mudel en Roger Raveel Museum vieren het feest van de schilderkunst vanuit hun context en collectie

Van 26 juni tot 2 oktober 2022 organiseren Museum Dhondt-Dhaenens (MDD), Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel) en het Roger Raveel Museum (RRM) de 8e editie van de Biënnale van de Schilderkunst.

Sinds 2008 presenteren de drie musea voor beeldende kunst aan de oevers van de Leie elke twee jaar gelijktijdig schilderkunst uit binnen- en buitenland. Dit feest van de schilderkunst vertrekt steeds vanuit de context en de collectie van de drie musea. 

Ook dit jaar presenteert de Biënnale van de Schilderkunst een combinatie van moderne en hedendaagse schilderkunst, met toppers als Kerry James Marshall, Oscar Murillo, Marthe Donas, Raoul De Keyser, René Magritte, Jef Geys, Emile Claus, James Ensor, Luc Tuymans en Anne-Mie Van Kerckhoven.

Voor deze 8e editie verkent elk museum de geschiedenis van schilderkunst op een eigenzinnige manier. Het resultaat zijn drie verrassende tentoonstellingen, waarbij elk museum één of meerdere gastcuratoren uitnodigt die aan de hand van een eigenwijze selectie de eigenschappen van het medium schilderkunst belichten en verbinden met actuele thema’s.

Museum Dhondt-Dhaenens nodigt kunstenaar Oscar Murillo en curator Gabi Ngcobo uit om zich met de expo The ‘t’ is Silent te richten op werk dat de tijd op een andere manier registreert met kunstenaars die het verleden en het heden tegemoet treden door ‘problemen’ te omarmen met een soort schilderen dat dwingt tot het maken van een beslissing – in een tijd die gekenmerkt wordt door besluiteloosheid. De tentoonstelling bevat werk van onder meer Marcela Cantuária, Hamishi Farah, Donna Kukama, Kerry James Marshall, Oscar Murillo, Dalton Paula, Brandon Ndife en Francis Offman.

Museum van Deinze en de Leiestreek werkt samen met filosoof en kunstcriticus Willem Elias en platvvorm, en onderzoekt onder de titel Gamechangers & Eyeopeners hoe kunstenaars kijken naar het werk van vorige generaties. Mudel analyseert de praktijk van enkele kunstenaars die enerzijds ingebed zijn en gevoed worden door plaatselijke trends of tradities, maar er zich niet kunnen in aarden of het als een te beperkte voedingsbodem ervaren. In de presentatie van mudel zal werk te zien zijn van onder meer Emile Claus, Raoul De Keyser, Marcin Dudek, Dieter Durinck, Henri Evenepoel, Jef Geys, Gommaar Gilliams, Torahiro Kojima, Guy Mees en Gustave Van de Woestyne.

Roger Raveel Museum engageert kunstenaar Vaast Colson om de selectie van kunstenaars en kunstwerken alsook de presentatie van de werken vorm te geven. De tentoonstelling Scribble, dabble, splatter, smear bevraagt de intrinsieke eigenschappen van schilderkunst als beeldend medium, haar technische kwaliteiten en haar tweedimensionaal universum vol tekens en motieven. De expo toont aan dat een kunstwerk ontstaat op een plek waar de kunstenaar aan het werk is, in een lokale context, maar schrijft zich in binnen een veel groter en breder verhaal dat landsgrenzen en tijd overstijgt, met uitsluitend werk van kunstenaars die in België actief waren of zijn en overspant meer dan honderd jaar, met werken van onder meer Fred Bervoets, Thierry De Cordier, Raoul De Keyser, Gust. De Smet, Marthe Donas, James Ensor, Vincent Geyskens, Roger Raveel, Léon Spilliaert, Walter Swennen, Luc Tuymans, Frits Van den Berghe, Jan Van Imschoot, Anne-Mie Van Kerckhoven, René Magritte, Philippe Vandenberg, Jan Vercruysse, Marthe Wéry en Maurice Wyckaert.

De drie musea lanceren tevens een gemeenschappelijke website waarin alle praktische informatie gebundeld is en de geschiedenis van de vorige edities is opgenomen. Dit platform dient daarmee ook als inspiratiebron voor bezoekers en onderzoekers.

De Biënnale van de Schilderkunst wil zich toegankelijk opstellen naar een breed publiek. De nabijheid van de drie musea (die in rechte lijn op amper 13 kilometer van elkaar liggen) en de streek waarin ze gelegen zijn (de Leistreek leent zich bij uitstek voor zomerse wandelingen en fietstochten) maken een bezoek aan de Biënnale een ideale culturele uitstap, zowel individueel, in groep of in gezinsverband.


Praktisch

Biennale van de Schilderkunst
26 juni - 2 oktober 2022

  • Press preview
    23.06, 24.06 & 25.06 (op aanvraag, via [email protected] of 0486 680 070)
  • Opening
    26.06.2022, 11:00–17:00
  • Tentoonstelling
    26.06 - 02.10.2022
    Dinsdag-zondag, 10:00-17:00

www.biennalevandeschilderkunst.be


Locaties


Kunstenaars

Museum Dhondt-Dhaenens: Annabelle Agbo-Godeau, Marcela Cantuária, Hamishi Farah, Donna Kukama, Kerry James Marshall, Misheck Masamvu, Jenny Montigny, Oscar Murillo, Brandon Ndife, Chemu Ng’ok, Francis Offman, Dalton Paula, Anh Trần.

mudel: Charles-René Callewaert, Emile Claus, Amédée Cortier, Werner Cuvelier, Raoul De Keyser, Marcin Dudek, Dieter Durinck, Artur Eranosian, Henri Evenepoel, Tsuguharu Foujita, Jef Geys, Gommaar Gilliams, Al Held, Torahiro Kojima, Guy Mees, Frans Piens, Johan Van Gheluwe, Jos Verdegem, Pierre Vlerick, Gustave Van de Woestyne.

Roger Raveel Museum: Fred Bervoets, Jean Brusselmans, Jacques Charlier, Anton Cotteleer, Jan Cox, Franky D.C, Thierry De Cordier, Raoul De Keyser, Valerius De Saedeleer, Gust. De Smet, Stefaan Dheedene, Marthe Donas, James Ensor, Alice Frey, Vincent Geyskens, Jacques Lizène, René Magritte, Roger Raveel, Pjeroo Roobjee, Léon Spilliaert, Walter Swennen, Narcisse Tordoir, Luc Tuymans, Edgard Tytgat, Thé van Bergen, Guy Van Bossche, Patrick Van Caeckenbergh, Frits Van den Berghe, Jan Van Imschoot, Herman Van Ingelgem, Anne-Mie Van Kerckhoven, Philippe Vandenberg, Jan Vercruysse, Marthe Wéry, Henri-Victor Wolvens, Maurice Wyckaert


Selectie beelden

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.