742 Gentse kunstenaars tonen en verkopen hun werk in Kunsthal Gent tijdens de tweede editie van het Zomersalon

Kunsthal Gent presenteert BUY LOCAL #2 , de tweede editie van het Zomersalon, na een geslaagde première met 590 Gentse kunstenaars in 2020.

BUY LOCAL #2 brengt in juli en augustus 2021 werk van 742 Gentenaars bijeen, in Kunsthal Gent én online. Met dit initiatief roept Kunsthal Gent voor het tweede jaar op rij op om Gentse kunstenaars te steunen door hun werk te kopen. Dat is nodig want de coronacrisis blijft voor financiële moeilijkheden zorgen bij kunstenaars. De opbrengst van de verkoop van de werken gaat opnieuw integraal naar de kunstenaars.

BUY LOCAL #2 combineert werk van jong en oud (de jongste deelnemer is 18, de oudste 84), van bekende (Robbert & Frank, Willem Boel, Joëlle Dubois, Sofie Muller, Lieve Dhondt) en onbekende kunstenaars en in verschillende media (schilderijen, foto's, sculpturen, installaties, performances, grafiek, audio- en videowerk). De prijzen van de werken variëren van €8 voor een gezeefdrukte t-shirt van Gustave Demoen tot € 12.000 voor een marmeren sculptuur van Francis Bekemans.

Het resultaat is een overweldigende tentoonstelling die een unieke blik geeft op de Gentse beeldende kunstscene. Alle spelers die in Gent met hedendaagse kunst bezig zijn, werken mee aan dit initiatief: van galerijen als Barbe Urbain, Kristof De Clercq Gallery en Tatjana Pieters over musea als S.M.A.K., Design museum en Museum Dr. Guislain tot scholen als KASK, HISK en LUCA School of Art.


HERNEMING WEGENS SUCCES (...EN CORONA)

De eerste editie van Zomersalon vond middenin het coronajaar 2020 plaats en werd een groot succes. Meer dan 5.000 bezoekers kwamen over de vloer om een doorsnede van de Gentse beeldende kunstscene te ontdekken. En ook de oproep om werk te kopen van kunstenaars die het moeilijk hadden door de coronacrisis, kreeg gevolg. De kunstenaars verkochten meer dan 150 werken, samen goed voor een bedrag van +125.000 euro dat rechtstreeks naar hen ging. De vraag om verder te bouwen op het concept was dan ook groot. In de evaluatie van de eerste editie door de kunstenaars, bleek duidelijk dat een grote groep langetermijn gevolgen verwacht van de coronapandemie. “Het virus zal nog niet weg zijn!” was een breed gedragen antwoord van de kunstenaars op de vraag naar de thematische insteek voor Zomersalon 2021.


OPEN VOOR ALLE BEELDENDE DISCIPLINES

Dit jaar geeft Kunsthal Gent ruimte aan de volle breedte van de beeldende kunst. Er wordt een speciaal gedeelte voorzien voor sculpturen en installaties, er is een programma met video- en audiowerken, en een ruimte voor digitale en immateriële kunst. BUY LOCAL #2 zet ook in op een publiek event- en performance-programma in augustus en houdt ruimte voor experimentele voorstellen van kunstenaars die zich niet meteen in de genoemde categorieën herkennen.


BUY LOCAL #2
Kunsthal Gent
Van 2 juli tot en met 29 augustus 2021

  • Opening: vrijdag 2 juli, vanaf 20.00
  • Openingstijden in juli: elke zaterdag en zondag, 11.00 - 18.00 uur
  • Openingstijden in augustus: open van donderdag t/m zondag, 11.00 18.00 uur
  • In augustus is er een speciaal ​events- en performance programma ​ - meer info volgt

In samenwerking met: Gents kunstenoverleg GKO, Art Cinema OFFoff, Art Ghent, Art Shizzle, Barbe Urbain, Bebe Books, Berserk, Artlead Offline / Billboard Series, BLANCO, BOEKS, BROEI, BruthausGallery, Campo, Cecilia Jaime Gallery, Convent, Copyright Bookshop, Croxhapox, Cultuurdienst Gent, Curatorial Studies at KASK School of Arts, David vzw, De Carré / S.H.O.T.S., De Centrale, De Curieuze Collectie, De Koer, Dekenij Patershol, Design museum Gent, Drongenhofkapel Emergent, Engagement Gent, Experimental Intermedia, Fotoshop Gent, Galerie Pont & Plas, Gouvernement, Greentrack Gent, ​ Het Balanseer, HISK, In de Ruimte, Galerie Jan Dhaese, KIOSK, KASK / School of Arts Ghent, KASK / School of Arts Ghent communicatie, KLAP/vzw Ensemble, Kristof De Clercq Gallery, ​ Kunst Aan Zet, Kunst in Huis, Kunsthal Gent, Les Voizines/ Zine Happening, LUCA School of Arts Gent, LYSTERINCK, Manoeuvre, Masala, mentormentor, Museum Dr. Guislain, Nein Arts, De Ontsteking / NADAR, NUCLEO, Smoke & Dust / 019, PILOOT public art platform, Publiek Park (Grenswerk), Post X, Posture Editions, P/ROPS, Re-Mains, Roger Raveelmuseum, Rufus Galerie, S.M.A.K., St. Anoiniuskerk / CC Meulestede, Subbacultcha, Tatjana Pieters, V.O.E.M. vzw, Voo?uit, Wijk 8, Yart , Zebrastraat. ​ ​ ​


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.