50 jaar Karel Fonteyne: Ingrid Deuss Gallery eert de Belgische fotograaf met een solotentoonstelling

Ingrid Deuss Gallery presenteert een tentoonstelling van de Belgische fotograaf Karel Fonteyne (°1950, woont en werkt in Mechelen).

De tentoonstelling, getiteld 50 years of photography, viert de opmerkelijke carrière van Fonteyne aan de hand van 6 iconische zwart-wit beelden uit zijn periode als modefotograaf. Fonteyne, die in de jaren `70 als kunstfotograaf startte, maakte in de jaren `80 de overstap naar de modefotografie.

Via fotografisch werk voor Antwerpse modeontwerpers als Margiela, Bikkembergs en Van Beirendonck vond Fonteyne via Milaan zijn weg naar de internationale wereld van de modefotografie. Het is uit die periode dat de 6 werken uit de tentoonstelling komen. In zijn erg persoonlijke, experimentele en radicale stijl maakte hij baanbrekende beelden die verder gaan dan de klassieke modefoto. Stuk voor stuk zijn het verhalen waarin symboliek, natuurelementen, compositie en intimiteit centraal staan. De vrouwen - en mannen - in zijn beelden zijn mysterieus en kwetsbaar, verborgen haast. 

Fonteyne gebruikt fotografie zoals een schrijver woorden gebruikt, of een schilder zijn penselen voor het vertellen van zijn bevreemdende, mysterieuze verhalen. Zijn taferelen zijn zorgvuldig opgebouwd en vragen niet zelden om een tweede blik. Hij componeert, stapelt zijn gedachten en gevoelens op tot intieme beelden.

Karel Fonteyne heeft een opmerkelijk en erg persoonlijk oeuvre opgebouwd, waarbij zijn fascinatie voor datgene dat we niet kunnen kunnen vatten met ons verstand alleen, voor datgene wat niet te bewijzen valt, centraal staat. Niets is wat het lijkt bij Fonteyne.

De beelden die bij Ingrid Deuss Gallery te zien zullen zijn, zijn afgedrukt volgens het platina-palladiumtechniek. Platinum-palladium is een traditionele druktechniek die teruggaat tot de 19e eeuw. In vergelijking met zilverdrukken profiteren platinafdrukken van een uitgebreid toonbereik, subtielere zwarttinten en een hogere definitie. Platinaprints behoren ook tot de meest permanente door de mens gemaakte objecten. De platinametalen zijn stabieler dan goud en een platina-afbeelding kan meer dan 500 jaar meegaan.

In 2020 wordt een belangrijk overzichtsboek van Karel Fonteyne uitgegeven. Het boek, ​ getiteld Spell, zal gepubliceerd worden bij Stockmans uitgeverij.

 

Karel Fonteyne
50 years of photography
9 november 2018 - 5 januari 2019
Ingrid Deuss Gallery

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.