5 designers creëren 5 exclusieve objecten voor de 5de verjaardag van St. Vincents
Ter gelegenheid van haar 5-jarige bestaan, nodigde de Antwerpse designwinkel en galerie St. Vincents 5 ontwerpers uit om 5 exclusieve objecten te creëren. Het resultaat is de tentoonstelling met toepasselijke titel 5/5/5, die van 12 mei tot 9 juli te zien is in St. Vincents in Antwerpen.
Ben Storms (België), Frank Stabel (België), Lukas Cober (Duitsland), Fred Rigby (UK) en Cedric Gepner & Sophie Gelinet van Studio Haos (Frankrijk) werden door Henri Delbarre & Geraldine Jackman, de oprichters van de Antwerpse designwinkel en galerie St. Vincents, gevraagd een uniek designstuk te creëren ter gelegenheid van de 5de verjaardag van St. Vincents. De selectie van deze 5 ontwerpers is gemaakt op basis van persoonlijke voorkeuren en geworteld in een sterke persoonlijke band met de ontwerpers. Het zijn designers die door de jaren heen St. Vincents op één of andere manier gesteund hebben, en deze tentoonstelling kan gezien worden als een eerbetoon aan hun relaties en hun talent.
Het resultaat is een tentoonstelling van originele, inspirerende stukken die trends vermijden en de verhalen van hun makers weerspiegelen. Allen zijn ze representatief voor hun tijd en kregen ze de volledige vrijheid om te creëren en te experimenteren zoals zij dat wilden. Een soort wild card die hen in staat stelde te creëren zonder de druk van een specifieke stijl, esthetiek of prijs.
St. Vincents bevindt zich op het kruispunt tussen een designwinkel en een galerie en biedt een eclectische collectie van stukken aan uit de 20ste en 21ste eeuw. Met een huiselijke energie combineert de showroom de dynamiek van een winkelruimte met een galerie-achtige curatie. De nadruk ligt op herkomst en vakmanschap en de collectie ontvouwt zich binnen de unieke ruimtes en sferen van een omgebouwde drukkerij uit 1700. De affiniteit met de makers ligt aan de basis van St. Vincents.
Voor 5/5/5 zette Ben Storms zijn onderzoek naar geblazen vormen voort. Na metaal en marmer te hebben onderzocht, koos hij deze keer voor glas, dat hij goot in plaats van te blazen. Dit geeft het glas een dichtheid die verwant is aan natuursteen, en tart de transparantie en lichtheid die we ermee zijn gaan associëren. Het gietproces dat voor dit stuk is gebruikt, vertoont gelijkenissen met de verloren giettechniek die bij bronsgieten wordt toegepast. Kleine, zichtbare sporen zijn onaangeroerd gelaten als getuige van het maken. Dit unieke Ex Hale Wallpiece is Bens eerste uitstapje naar kleur.
De bronzen kruk die Frank Stabel - die onder de naam Haring werkt - heeft ontworpen is "een ode aan de pretentieloosheid". Door de geschiedenis heen hebben verschillende culturen krukjes gemaakt met de beschikbare middelen, waarbij ze deze utilitaire typologie aanpasten om bepaalde doelen te dienen (zoals het melken van koeien of het nuttigen van een lunch). Haring distilleert deze lange traditie tot de essentie: een verticale stok en een horizontale balk, verbonden met een constructieve knoop. Eerst gemaakt in hout, wordt de kruk vervolgens gegoten in brons, een materiaal dat in tegenspraak is met de nederige oorsprong van dit object.
Fred Rigby's bijdrage aan 5/5/5, The Rock Armchair, is geïnspireerd op de steenhopen en rotsformaties die men op stranden ziet. Asymmetrisch en informeel, als rotsen die uit de aarde steken, nodigt hij de gebruiker uit zich te ontspannen zonder hem/haar een vaste zitpositie op te leggen. De stof Pierre Frey is tactiel en geeft de stoel een lichte en zachte kwaliteit die past bij het beoogde gebruik als lounge stoel.
Voor 5/5/5 heeft HAOS een bureau ontworpen van massief eikenhout, multiplex en eikenfineer. De studio heeft onlangs besloten haar ontwerpactiviteit te heroriënteren en de productie van haar stukken in haar eigen atelier onder te brengen. Uitgaande van beproefd eikenhout ontleent dit nieuwe HAOS-meubel zijn waarde eerder aan zijn doordachte vorm dan aan overdreven zeldzame materialen of ambachtelijke virtuositeit. In die zin is het ook een eerbetoon aan designmeesters als Enzo Mari, Gerrit Rietveld en Charlotte Perriand.
De Pillar Table - Liquid Bronze, Lukas Cobers ontwerp voor 5/5/5, is gebaseerd op zijn oorspronkelijke ontwerp Pillar Table met een basis van middenbuis en een rond tafelblad, waarbij altijd twee materialen worden gecombineerd. Voor deze unieke editie wilde hij de sculpturale waarde van het stuk benadrukken, vandaar het gebruik van brons voor de basis van de tafel. De basis is gegoten met de traditionele verloren-wastechniek en is het resultaat van een intuïtief beeldhouwproces zonder een vast idee van vorm. Door het afsnijden van het materiaal aan de bovenkant ontstaat een mooie klokvorm. In lijn met het 'vloeibare' thema is het tafelblad gemaakt van hars dat een eigentijds karakter aan het stuk geeft.
Vanaf 12 mei is elk stuk te zien in St. Vincents. Elk stuk is interessant op zijn eigen manier, of het nu gaat om het denkproces, de werkmethode, de materialiteit of het concept.
Praktische informatie
5/5/5
Vernissage: 12/05/2022 from 18:00-22:00
Tentoonstelling: 12/05/2022 - 09/07/2022
St. Vincents
Openingsuren:
Donderdag - Zaterdag: 12:00-18:00
en op afspraak
Beelden
Over St. Vincents
St. Vincents bevindt zich op het kruispunt tussen een designwinkel en een galerij, met een eclectische collectie gewijd aan 20ste en 21ste eeuws design.
De oprichters Henri Delbarre & Geraldine Jackman hadden genoeg van de traditionele detailhandel en een oververzadigd consumptielandschap en wilden een dynamische ruimte creëren waarin ervaring en cultuur belangrijker zijn dan consumentisme.
De zoektocht naar een locatie leidde hen naar een verlaten drie verdiepingen tellend gebouw uit de jaren 1700 in Antwerpen. Na een restauratie- en conceptualiseringsproces dat in 2015 begon en tot op de dag van vandaag voortduurt, herbergt het voormalige drukkerijgebouw nu verschillende unieke en flexibele ruimtes die een uitgebreide en eclectische collectie werken - van kunst tot meubels, designobjecten en homeware - huisvesten.
Met een sterke focus op herkomst en vakmanschap, ligt de kern van St. Vincents in de affiniteit met de makers. Dit leidt tot een idiosyncratische assemblage van objecten die niet zozeer worden gedefinieerd door stijl, maar veeleer door de integriteit en intentie van de mensen erachter.
Vernoemd naar de vader van Geraldine, is St. Vincents een ruimte die voortdurend in ontwikkeling is en ruimte biedt aan onverwachte gebeurtenissen, mogelijke toekomstscenario's en een open houding ten opzichte van experimenten.
Wij willen ons niet vastpinnen aan een bepaalde stijl, maar eerder aan een taal die zich steeds ontwikkelt, altijd in beweging is en nooit stilstaat. Wij hebben altijd een terughoudende aanpak gehanteerd ten opzichte van massaproducten en op consumptie geïnspireerde werken. Onze selectie heeft van nature de voorkeur gegeven aan een vernieuwende en originele benadering die tot uiting komt in vakmanschap en esthetiek. In die zin is ons avontuur in de wereld van het collectief design heel organisch verlopen.
- Henri Delbarre & Geraldine Jackman, oprichters van St. Vincents
Over Ben Storms
Ben Storms is een Belgische designer en ambachtsman die denkt in materialen. Door gebruik te maken van de modernste technieken transformeert hij ze tot boeiende vormen die de verwachtingen tarten. Ben Storms beheerst denken en maken op gelijke wijze. Hij heeft zijn vak als steenhouwer, beeldhouwer en houtbewerker verfijnd. In zijn praktijk combineert hij vaak traditionele technieken met hoogtechnologische processen om unieke meubelstukken met een sculpturaal karakter te creëren.
Voor 5/5/5 zette Ben zijn onderzoek naar geblazen vormen voort. Na metaal en marmer te hebben verkend, koos hij deze keer voor een onderzoek naar glas. In plaats van de voor de hand liggende weg van het blazen te kiezen, besloot hij het te gieten. Dit geeft het glas een dichtheid die verwant is aan die van natuursteen, en tart de transparantie en lichtheid die we ermee zijn gaan associëren. Het gietproces dat voor dit stuk is gebruikt, vertoont gelijkenissen met de verloren giettechniek die bij bronsgieten wordt toegepast. Kleine, zichtbare sporen zijn onaangeroerd gelaten als getuige van het maken.
Dit unieke Ex Hale Wallpiece is Bens eerste uitstapje naar kleur. "Al enige tijd heb ik de wens om meer kleur in mijn werk toe te laten. Glas is het eerste transparante materiaal dat ik gebruik. Hier hebben we licht gekleurd glas gebruikt. De verschillende tinten zijn in wezen het resultaat van variaties in dikte, waardoor de vorm wordt benadrukt."
Over Frank Stabel - Haring
Frank Stabel, die opereert onder de naam Haring, ontwerpt objecten, meubels en installaties als resultaat van een conceptueel deductief proces gebaseerd op nieuwsgierigheid en onderzoek. Hoe rechtlijnig en rationeel ze ook lijken, zijn objecten dragen allemaal hun verhaal in hun zichtbare constructie of eerlijke materialen.
De bronzen kruk die Haring voor 5/5/5 heeft ontworpen is - in zijn eigen woorden - "een ode aan de pretentieloosheid".
Door de geschiedenis heen hebben verschillende culturen krukjes gemaakt met de beschikbare middelen die ze tot hun beschikking hadden, waarbij ze deze utilitaire typologie aanpasten om bepaalde doelen te dienen (zoals het melken van koeien of het nuttigen van een lunch). Haring distilleert deze lange traditie tot de essentie: een verticale stok en een horizontale balk, verbonden met een constructieve knoop. De kruk, die eerst in hout is gemaakt, wordt vervolgens in brons gegoten, een materiaal dat in tegenspraak is met de nederige oorsprong van dit object.
"Het wordt een bruikbaar beeldhouwwerk, een eerbetoon aan eenvoud en functionaliteit dat mettertijd zijn eigen gebruikssporen zal vertonen in een uniek patina."
Over Fred Rigby
Fred Rigby groeide op in Dorset in het Verenigd Koninkrijk, in een heuvelachtig landschap dat zijn werk inspireert. Hij heeft gewerkt voor merken als Another Country en Menu, en creëert stukken die een gevoel van natuur in huis brengen. Rigby's op maat gemaakte stukken zijn sculpturale, organische vormen die tot in de perfectie zijn uitgevoerd in prachtig afgewerkte materialen.
Zijn bijdrage aan 5/5/5, The Rock Armchair, is geïnspireerd op de stenen clusters en rotsformaties die je op stranden ziet. Asymmetrisch en informeel, als rotsen die uit de aarde steken, nodigt hij uit om te ontspannen zonder een vaste zithouding op te leggen. De stof Pierre Frey is tactiel en geeft hem een lichte en zachte kwaliteit die past bij het beoogde gebruik als lounge stoel.
"Ik wilde een stuk ontwerpen dat gebaseerd is op natuurlijk gesteente, dat zwaar en onbeweeglijk lijkt maar in dit geval licht en zacht aanvoelt".
Over HAOS
HAOS is een designstudio uit Parijs, opgericht door Sophie Gelinet en Cedric Gepner. Het streeft ernaar ascetische objecten te creëren die zowel hedendaags als tijdloos aanvoelen. Het maakt gebruik van traditionele materialen en savoir-faire om sculpturale vormen te ontwerpen met verfijnde en minimalistische lijnen.
Voor 5/5/5 heeft HAOS een bureau ontworpen van massief eikenhout, multiplex en eiken fineer. De studio heeft onlangs besloten haar ontwerpactiviteit te heroriënteren en de productie van haar stukken in haar eigen atelier onder te brengen. Uitgaande van beproefd eikenhout ontleent dit nieuwe HAOS-meubel zijn waarde eerder aan zijn doordachte vorm dan aan overdreven zeldzame materialen of ambachtelijke virtuositeit. In die zin is het een echo van designmeesters als Enzo Mari, Gerrit Rietveld en Charlotte Perriand.
"In een wereld van toenemende schaarste kan een esthetiek die harmonie bevordert en vindt in de assemblage van gemakkelijk te vinden materialen en technieken, wel eens de sleutel voor de toekomst in handen hebben".
Over Lukas Cober
Lukas Cober is gevestigd in Maastricht. In 2018 startte hij zijn eigen studio, waar hij unieke meubelstukken en collecties creëert. Studio Lukas Cober legt in zijn werk de nadruk op het gebruik van ruwe materialen zoals hout, glasvezel en hars, vertaald naar architectonische lijnen met een sculpturale finesse.
De Pillar Table - Liquid Bronze, Cobers ontwerp voor 5/5/5, is gebaseerd op zijn oorspronkelijke ontwerp Pillar Table met een basis van middenbuis en een rond tafelblad, waarbij altijd twee materialen worden gecombineerd. Het ontwerp is opzettelijk strak en rechtlijnig, waardoor de materialiteit wordt benadrukt. Voor deze unieke editie wilde hij de sculpturale waarde van het stuk benadrukken, vandaar het gebruik van brons voor het onderstel van de tafel. De basis is gegoten met de traditionele verloren-wastechniek en is het resultaat van een intuïtief beeldhouwproces zonder een vast idee van vorm. Door het afsnijden van het materiaal aan de bovenkant ontstaat een mooie klokvorm. In lijn met het 'vloeibare' thema is het tafelblad gemaakt van hars dat een eigentijds karakter aan het stuk geeft. De delicate doorschijnendheid van het blad vormt een opvallend contrast met het zware brons.
"Dit werk is het resultaat van een vloeiend proces van ontwerpen en maken dat een jaar heeft geduurd. Het is een sculpturaal maar hedendaags stuk door een fusie van twee materialen met een zeer contrasterend karakter, maar toch perfect in harmonie."