13e editie van Playground slaat brug tussen live art en beeldende kunst

STUK en M Leuven slaan de handen in elkaar voor de 13de editie van Playground: het jaarlijkse festival dat bruggen bouwt tussen live art en beeldende kunst. 

Playground is een vrijplaats voor experiment, waar installatie, film, architectuur, sculptuur en choreografie versmelten tot doorlopende installaties en live activaties. Van 14 tot 17 november worden op verschillende locaties de codes van verschillende ruimtes uitgedaagd. 

In M zijn er meerdere hoogtepunten. Zo activeren Nel Aerts en Béatrice Balcou hun tentoonstellingen in M tijdens het festival en brengt het kunstenaarsduo Sarah & Charles een performance. Maar het meest opvallend zijn de participaties van Jeremiah Day, die samen met o.a. Youth for Climate en Joanne Bland (een activiste die als 11-jarig meisje meeliep met Martin Luther King in de strijd voor gelijke rechten) het publiek uitnodigt tot een open discussie waarin de vraag naar opstand centraal staat, en van Hana Miletic, die naast haar audio- en textielinstallatie ook een viltworkshop aanbiedt samen met een groep vrouwen van het open kunsthuis Globe Aroma.

Playground
14 - 17 november
STUK & M Leuven
https://www.playgroundfestival.be/nl/


 


HANA MILETIĆ & GLOBE AROMA
FELT WORKSHOP & TXT, IS NOT WRITTEN PLAIN (DRAFT V)

De audio- en textielinstallatie txt, Is Not Written Plain (draft V) bestaat uit 12 handgemaakte vilten gepresenteerd op metalen statieven – over het algemeen gebruikt voor studiofotografie – en luidsprekers waardoorheen poëzie weerklinkt, geschreven en voorgedragen door de vrouwen van het Brusselse open kunstenhuis Globe Aroma. Wolvilten is een van de oudste handgemaakte vormen van textielwerk. Het vereist geen ander instrument dan je handen. De poëtische teksten, die in het begeleidende script kunnen worden gelezen, zijn vrije associaties van woorden die geïnspireerd zijn door het proces van het vilten en de plasticiteit van de taal zelf. Ze zijn geschreven in het Frans, Nederlands en Engels met af en toe enkele woorden in onder andere het Afrikaans, Arabisch, Russisch en Italiaans.

Miletić werkte niet zomaar samen met de vrouwen van Globe Aroma om dit werk te produceren – het gaat om de gemeenschap en al haar menselijke uitwisselingen die erdoor ontstaan is. De viltworkshops vormden een ontmoetingsplaats en een veilige ruimte voor vrouwen in het centrum van Brussel, voor alle leeftijden en talen, met of zonder papieren. Er is een micro-politieke dimensie aan deze verscheidenheid van handen en stemmen, die de techniek van het vilten poëtisch weerspiegelt. De verschillend gekleurde delen van het vilt zijn nog steeds te onderscheiden, maar van dichtbij valt te zien hoe ze nu zachtjes doorlopen in elkaar.

Felt workshop
Enkele jaren geleden leerde Hana Miletić een gemeenschappelijk weefatelier in Brussel kennen. Ze knoopte er opnieuw aan bij de traditie van handwerk die ze kent uit haar jeugd in Joegoslavië. Samen met een groep vrouwen van het open kunstenhuis Globe Aroma, leert Miletić een publiek de techniek van het “nat vilten”, een huishoudelijke ambacht. Met deze viltworkshop herwaarderen Miletić en Globe Aroma een praktijk die vaak toegewezen wordt aan vrouwen. Ze geven de kans om te ervaren hoe collectieve gevoelens kunnen worden gevormd door middel van gezamenlijke praktijken. Tussen verhalen en techniek, voelen en denken. 

Donderdag 14 november, 18:00 - 22:00
Vrijdag 15 tot zondag 17 november, 11:00 - 18:00
M Leuven
Gratis, mits reservatie


 

 

JEREMIAH DAY FT. JOANNE BLAND, FRED DEWEY & YOUTH FOR CLIMATE
THE OPPOSITE OF FATALISM

Wat beweegt mensen tot verzet, tot actie? In zijn installaties, lezingen, video’s, performances doet Jeremiah Day onderzoek naar de kracht van opstanden die groeien vanuit burgers. Naar het voorbeeld van oude stadsvergaderingen brengt Day getuigenissen van vroeger en nu samen. Day laat zich voor deze actie bijstaan door Joanne Bland, die als 11-jarig meisje meeliep met Martin Luther King in de strijd voor gelijke rechten, de Duitse schrijver, leraar, redacteur en activist Fred Dewey en door Youth for Climate, de mondiale organisatie die vanuit België de opstand van de klimaatjongeren leidt.

Jeremiah Day (°1974) is een kunstenaar wiens werk bestaat uit fotografie, spraak en lichaamstaal, waarmee hij politieke conflicten en verzet – en de subjectieve sporen hiervan – verkent. Day studeerde bij en werkt regelmatig samen met Simone Forti, pionier in de postmoderne dans. Hij maakt gebruik van haar improvisatorische onderzoek-bewegen-sprekenmethode als een open en belichaamde vorm van bevragen. 

Joanne Bland (°1952) is de mede-oprichter en voormalig directeur van het National Voting Rights Museum in Selma, Alabama. Ze was een zeer actieve deelnemer aan de Civil Rights Movement vanaf haar vroegste dagen, en was de jongste persoon die gevangen werd gezet tijdens een demonstratie van burgerrechten gedurende die periode (Bland was toen 8 jaar. Tegen dat ze 11 jaar was, was ze reeds 13 keer gearresteerd). Bland groeide op in het gesegregeerde Selma, Alabama, waar ze bepaalde winkels niet mocht betreden en alleen naar de bibliotheek en de bioscoop mocht gaan op dagen met het label "gekleurd". Als gevolg van het opgroeien in deze segregatie verloor Bland haar moeder, die stierf in een 'wit' ziekenhuis, wachtend op een transfusie van 'zwart bloed'. Haar grootmoeder moedigde Bland en haar zus aan om te marcheren en een vrijheidsstrijder te worden om voor hun vrijheid te vechten, hoewel haar vader dat afkeurde vanwege zijn angst voor hun leven.

Fred Dewey is een activist, curator van openbare kunst, redacteur, schrijver en kunstenaar. Hij leidde Beyond Baroque Arts / Literary Center in Los Angeles van 1995 tot 2010, en leidt sinds 2011 werkgroepen over Hannah Arendt. Daarnaast publiceert hij in kranten, tijdschriften, monografieën en geeft hij lezingen. Zijn werk omvat het boek The School of Public Life (2015) en From an apparent contradiction in Arendt to a working group method (2016). Zijn werk werd samen met dat van kunstenaars Jeremiah Day en Simone Forti getoond.

Zondag 16 november
16u30 - 00u00

M Leuven
In het Engels


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.